Vyno suvartojimo mastai Lietuvoje lėtai juda link Prancūzijos ar Italijos lygio. Todėl nenuostabu, kad vis aktualesnis yra klausimas: “Kaip išvalyti vyno dėmes?”
Vyno dėmės dažniausiai valomos, panaudojant tokias medžiagas: druską, vandenilio peroksidą, muilą, gazuotą vandenį, actą ir indų plovimo skystį.
Jeigu yra galimybė apdoroti raudono vyno dėmę iš karto, efektyviausias būdas tai padaryti yra užpilti ant dėmės druskos ir palaikyti taip iki valandos. Jeigu po ranka druskos nėra, šviežias raudono vyno dėmes išima gazuotas vanduo. Svarbu, kad vanduo neturėtų jokių dažiklių ir nebūtų saldus.
Raudono vyno dėmių valymas, panaudojant muilo ir vandenilio peroksido mišinį, taip pat yra efektyvus. Geriausia valyti dėmę kempine, pamirkytą į šį mišinį.
Kadangi baltas vynas ant rūbų silpniau matomas, kaip išvalyti baltojo vyno dėmes yra mažesnė problema, negu raudono vyno dėmių išėmimas. Šiuo atveju naudojamas mirkymas šaltame vandenyje (apie 30 min.). Po to skalbiama įprastiniu būdu. Jeigu ištepta medžiaga yra tinkama, skalbimo metu galima naudoti baliklį.